Εργαστήριο Φωτογραφίας " ΦωτογραφίΖΩ στο ΔΑsos"

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ,  ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ  ΚΑΙ  ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΟΚΟΜΙΑΣ

Διευθυντής, Θεοχάρης Δ. Ζάγκας, Καθηγητής

E-mail, zagas@for.auth.gr

 

 

 

To Εργαστήριο Δασοκομίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με  το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Έδεσσας Γιαννιτσών, προτίθεται να πραγματοποιήσει Εργαστήριο Φωτογραφίας Τοπίου, Φύσης & Μακροφωτογραφίας, διάρκειας 5 ωρών.

Το Εργαστήριο απευθύνεται στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα του ΑΠΘ και συγκεκριμένα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος αλλά και τα μέλη του προσωπικού που τυχόν ενδιαφέρονται. Θα περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Βασικός στόχος είναι να αξιοποιηθεί  η φωτογραφία ως εργαλείο εμβάθυνσης των συμμετεχόντων στη μελέτη και την ανάδειξη της αξίας  του Δάσους μέσω της εικόνας.

Ειδικότερα,  με εργαλείο τη φωτογραφική μηχανή/κινητό τηλέφωνο και μέσο τη φωτογραφία,  θα υπηρετηθεί μέσω της εικόνας  η καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων, ώστε να ενισχυθούν τα κίνητρά τους για γνώση, μάθηση και συνεργασία αναφορικά με το Δάσος, το Δάσος  και τον Άνθρωπο, καθώς και τις σχέσεις/αλληλεπιδράσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους. Τέλος, οι εκπαιδευόμενοι θα ευαισθητοποιηθούν προκειμένου να λειτουργήσουν ως μέντορες και διαμεσολαβητές μεταξύ του Δάσους και των τοπικών κοινωνιών, όπου διαβιούν και δραστηριοποιούνται, ώστε οι τελευταίες να αναγνωρίσουν την αξία του και να προστατέψουν τον σπουδαίο αυτό φυσικό πόρο.  

 

Το ανωτέρω εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

 

Α. Θεωρητικό μέρος

Αίθουσα Συνεδριάσεων, Κτίριο Α’ στις εγκαταστάσεις του Φοίνικα

 

10:00-10:30 Η εικόνα ως μέσο περιβαλλοντικού γραμματισμού: ΦωτογραφίΖΩ στο ΔΑsos

                        Θεοχάρης Ζάγκας,   Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος,   ΑΠΘ

                        Σοφία Θεοδωρίδου, Προϊσταμένη Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας Γιαννιτσών

10:30-13:00 Ο κόσμος του Δάσους μέσα από τον Φωτογραφικό φακό. Πολύτιμες συμβουλές για λήψη  φωτογραφιών τοπίου,  φύσης και μακροφωτογραφίας 

                      κ. Γεώργιος Σπυρίδης, Φωτογράφος, Εκπαιδευτής Φωτογραφίας  

 

Β. Πρακτικό μέρος

Τόπος συνάντησης: Δάσος του Σέιχ Σου, Σημείο  συνάντησης: Εξωτερική είσοδος ξενοδοχείου Φιλίππειο

14:00-16:00 Από τη θεωρία στην πράξη: ΦωτογραφίΖΩ στο ΔΑsos

                       κ. Γεώργιος Σπυρίδης, Φωτογράφος, Εκπαιδευτής Φωτογραφίας  

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν

α)να δηλώσουν ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους - στέλνοντας το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνό τους, στο email, theos90@gmail.com

β) να δηλώσουν τηλεφωνικά τη συμμετοχή τους στο τηλ.,  6973 557 419 εργάσιμες ημέρες, μεταξύ 8.30 και 9.30 πμ, (υπεύθυνη επικοινωνίας: κα Σοφία Θεοδωρίδου), έως τις  27 Φεβρουαρίου 2020, και   

γ)τηλεφωνικά  να ενημερωθούν στις 2 Μαρτίου 2020 σχετικά με την επιλογή συμμετοχής τους στο ανωτέρω  Εργαστήριο.           

Τα καλύτερα φωτογραφικά έργα των συμμετεχόντων στο Εργαστήριο, θα εκτεθούν στις 19 Μαρτίου 2020 στην Έκθεση Φωτογραφίας που θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Δασών και της Παγκόσμιας Ημέρας Ξύλου.