ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΩΝ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΞΥΛΟΥ

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΩΝ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΞΥΛΟΥ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, Αγαπητές Συναδέλφισσες,

Αγαπητοί φοιτητές, Αγαπητές φοιτήτριες,

Πρώτη ημέρα της άνοιξης αύριο, Ημέρα Εορτασμού για τα Δάση, τον κόσμο τους και την πολύτιμη κύρια παραγωγή τους: το ξύλο.

Ο φετινός εορτασμός για τη Διεθνή Ημέρα Δασών και την Παγκόσμια Ημέρα Ξύλου, βρίσκει τη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είμαστε υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Κατά τον ίδιο τρόπο όμως οφείλουμε να επισημάνουμε την ανάγκη λήψης όλων των προληπτικών μέτρων για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, αλλά και των συμπολιτών μας.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας και τον κόσμο ολόκληρο, ίσως είναι ώρα να τονίσουμε τη σημασία της ατομικής και συλλογικής ευθύνης όλων μας. Οι Έλληνες πολίτες, οι αρμόδιες υπηρεσίες (Δασική Υπηρεσία, Πυροσβεστικό Σώμα), οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και η Κεντρική Κυβέρνηση, θα πρέπει να πάρουν έγκαιρα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των πολύτιμων δασικών οικοσυστημάτων, των περιουσιών και υποδομών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας.

Παρά την τρέχουσα σοβαρή κατάσταση δεν θα πρέπει να μας διαφεύγουν οι σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν στον κλάδο μας όπως η προστασία της βιοποικιλότητας, των υδατικών πόρων, των μοναδικών τοπίων και η διασφάλιση του προστατευτικού και πολυλειτουργικού γενικότερα ρόλου των δασικών οικοσυστημάτων.

Με την παρούσα ιδιάζουσα οικονομική συγκυρία, κρίνεται απαραίτητος ένας σοβαρός σχεδιασμός για την επανεκκίνηση της οικονομίας του δάσους για πολλούς και διάφορους λόγους.

Το ιστορικό Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ είναι στη διάθεση της Πολιτείας για τη χάραξη της ενδεδειγμένης Δασικής Πολιτικής και την αντιμετώπιση δισεπίλυτων δασικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια Πολλά, Υγεία, Αισιοδοξία και του χρόνου τέτοια ημέρα όλα να είναι όμορφα όπως τον παλιό καλό καιρό.

 

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος  

Θ. Δ. Ζάγκας

Καθηγητής  Α.Π.Θ.